Allt om VPNs

Vad är VPN

VPN står för “virtuellt privat nätverk” och är en mjukvara som hjälper dig att göra mer anonym online, krypterar all din internettrafik och låter dig effektivt lura din bärbara dator eller mobil enhet att tro att det är på en annan plats.

De bästa VPN tjänsterna används alltmer som en ersättning för eller utöver traditionell online-säkerhet, men har också många andra användningsområden.

Installera bästa möjliga VPN så har du ett verktyg som inte bara hjälper dig att skydda dig online utan också komma runt blockerade webbplatser, få tillgång till de färskaste TV-programmen och mycket mer.

Det är verkligen ingen överraskning att se VPN-nedladdningar växa i popularitet 2020, miljontals människor runt om i världen begränsade till lockdown letar efter extra online-säkerhet för hemarbete och extra underhållning att strömma – och det bästa är att VPN-tjänster är löjligt enkla att använda också.

Det är lika överraskande att det finns så många du kan välja mellan – mängden alternativ som nu finns att ladda ner kan vara lite överväldigande. Men TechRadar har testat och granskat över hundra av de bästa VPN-leverantörerna (och de värsta!) För att komma fram till en definitiv nedräkning, tillsammans med nyckelinformation och specifikationer för var och en.

Så oavsett vad du tänker använda din nya VPN för online, ger vi dig förtroende för att du installerar rätt och undviker allt som kan vara helt farligt.

En av de allra bästa VPN är NordVPN.

VPN använder: 10 praktiska sätt du kan använda ditt VPN

Du kommer att se att de flesta VPN-tjänster där ute pratar om säkerhet först och främst på sina webbplatser. Men de har blivit mycket mer än det i modern tid. Bland de mest populära VPN-användningarna är:

 1. Säkrare allmän Wi-Fi: riskera inte att andra får sina smutsiga händer på dina data och identitet när du använder hotell, flygplats eller köpcentrum offentlig Wi-Fi. Hoppa på ett VPN och se till att allt du gör är krypterat
  Avblockera utländska Netflix: Inte helt tillåtet i företagets Ts & Cs, men en VPN kan hjälpa dig att se den filmen eller showen som har landat på ditt lands Netflix ännu men du vet bara att det finns någon annanstans i världen
 2. Full tillgång till internet i länder med censur: Regeringar i Kina, Indien, Förenade Arabemiraten, Ryssland, Turkiet, Kuba och många fler blockerar vissa tjänster och webbplatser – tänk WhatsApp, Facebook, YouTube, till och med Google! VPN kan hjälpa till att få åtkomst till dem om du är i dessa länder för semester eller affär
 3. Säkert torrenting: Även om dina torrenting vanor är helt lagliga, innebär dess P2P-natur att du fortfarande riskerar att bli utsatt för folk som försöker stjäla dina data. Att slå på ett VPN medan du torrent hjälper till att hålla dina data krypterade och identitetssäkra.
 4. Stream idrott: Ditt land som inte visar att boxning, fotboll, basket eller cricket match? Ta reda på vad land är och använd sedan ett VPN för att komma på en server där och titta som om du var i det landet
 5. Arbeta hemifrån: Covid-19 relaterade lockdown har varit en katalysator för fler och fler människor som arbetar hemifrån. Individer och företag kan se till att de förblir säkrare online med ett VPN Billigare semester: Du har antagligen hört tidigare att flyg och hotell kan kosta olika belopp beroende på din IP-adress. Lyckligtvis kan en VPN hjälpa till att maskera eller ändra din IP-adress …
 6. Snabbare internet: Om du är någonstans som stryker dina internethastigheter bara genom att inte ange din plats, kan geo-spoofing till någon annanstans helt hjälpa dig att undvika långsammaren
 7. Bättre spel: Du kan inte bara se till att din identitet är skyddad när du spelar online, utan de flesta VPN-leverantörer kommer också att skydda dig mot besvärliga DDoS-attacker också
 8. Avblockering av sociala medier: Skolor och kontor kan vara sådana spoilsports, vilket blockerar sociala medier och spelplatser så att du inte kan använda dem. Inte om du hoppar på en VPN-server på en helt annan plats …

Hur du väljer ditt VPN

Det finns flera faktorer att tänka på när du väljer ett betalt VPN. Här är sex tips.

 1. Har planen servrar i alla länder och regioner du behöver? Att ha mer än en server i ett land kan bidra till att sprida belastningen, men garanterar inte förbättrad prestanda, så anta inte att en plan med 6 000 servrar automatiskt kommer att slå en annan med 1 000.
 2. Kontrollera antalet samtidiga anslutningar som stöds. Fem är det björnminimum du bör acceptera, vilket gör att du kan ha datorer, mobil och surfplatta ansluten samtidigt. Men se upp, många företag säger att detta endast är för en enda användare, och de har alla rättvisa användningsprinciper för att förhindra att folk reser sig. Om du låter hela familjen ladda ner och strömma videor separat kommer du att stöta på problem.
 3. Vissa leverantörer listar anslutningsprotokoll som de använder. OpenVPN och IKeV2 är bra val, snabbt och säkert. Du kan se SSTP och den äldre PPTP, såväl som protokollalternativ (TCP eller UDP för OpenVPN). Du behöver inte förstå detaljerna på låg nivå, men att ha det extra valet kan hjälpa tjänsten att göra snabbare och / eller mer pålitliga anslutningar.
 4. Alla VPN-företag säger att de inte loggar vad du gör på nätet, men oundvikligen samlar de in lite data. Vissa tjänster registrerar dagen då ditt konto loggade in, hur mycket data du använde och tar bort allt annat när sessionen stängs. Andra lägger till artiklar som din inkommande IP-adress och servern du använde och förvarar data i månader, till och med år. Om du är orolig kan du kolla integritetspolicyn och användarvillkoren för mer information.
 5. Det är viktigt att ta hänsyn till klienten, den programvara som hanterar dina anslutningar. Dessa har alla en lista över servrar och en Connect / Disconnect-knapp, men kan du använda mer? Vissa klienter visar serverbelastning och pingtid i gränssnittet, vilket hjälper dig att välja rätt server. Vanliga användare kanske uppskattar ett “Favoriter” -system för att spara och återkalla specifika servrar. Om du vet vad du gör genom att ha tillgång till nätverksinställningar på låg nivå hjälper du att ställa in hela systemet.
 6. Slutligen finns det priset. Se upp för uppenbarligen billiga erbjudanden: dessa kan ha begränsade funktioner, exkludera skatter, diskonteras endast för den första faktureringsperioden och förnyas automatiskt, så att synliga engångsbelopp på 3,99 £ kan bli nästan 10 £ nästa månad. Leta efter en “Prissättning” -länk, läs med små bokstäver och använd om möjligt något som PayPal där det är enkelt att kontrollera och avbryta ett prenumeration själv.

Hur fungerar VPN: er?

En VPN är utformad för att göra att använda internet säkrare, mer privat och bekvämare, och det gör det genom att skapa en säker anslutning mellan dig och webbplatsen eller tjänsten du vill ha åtkomst till. All trafik mellan dig och webbplatsen eller tjänsten är krypterad, så den är meningslös för någon annan.

För att få detta att hända tar en VPN din internettrafik och omdirigerar den via sina egna servrar – så istället för att gå så här:

Din enhet -> Webbplatsen

Och tillbaka så här:

Webbplatsen -> Din enhet

Den går såhär:

Din enhet -> Säkra VPN-servrar -> Webbplatsen

Och tillbaka så här:

Webbplatsen -> Säkra VPN-servrar -> Din enhet

Det förbättrar inte bara säkerheten – även om det är det främsta skälet till att göra det – det döljer också var du är. Din dator, smartphone, surfplatta eller spelkonsol kan vara i London, men när det gäller webbplatsen kan du ansluta från New York, eller från Mumbai eller från Neapel.

Det betyder att VPN också kan skydda din integritet och få “geo-blockering”, vilket är när en webbplats använder din platsinformation för att avgöra om den kommer att låta dig se eller höra något.

Varför behöver jag ett VPN?

Det finns många skäl till varför du kan behöva ett VPN. En av de viktigaste är datasäkerhet, särskilt när du är ute och är ute. Hur ofta har du anslutit dig till en Wi-Fi-hotspot någonstans allmän, till exempel i en bussterminal, järnvägsstation, café eller flygplats? Wi-Fi-hotspots är inte särskilt säkra saker, men med en VPN kan du vara säker på att ingen avlyssnar när du gör din onlinebanking eller skickar chefen dina topphemliga världsbehörighetsplaner.

En VPN skyddar dig från falska hotspots, som är övertygande utseende Wi-Fi-hotspots som är utformade för att stjäla människors data och / eller personlig information. Även om du ansluter kan dina data inte fångas upp.

VPN kan också skydda din integritet genom att dölja din plats. För några av oss betyder det att det förhindrar att de allestädes närvarande spårarna följer oss runt på internet, och det gör det möjligt för oss att komma förbi geoblockering när vi reser – praktiskt om du vill komma ikapp med den rutan men inte är i samma land som ditt prenumeration. Men för andra är det livräddande, eftersom det undviker censur och myndighetsövervakning av kommunikationer. En VPN gör det mycket svårare att identifiera källan till en överföring eller vilka webbplatser en person kan ha besökt.

Hur får jag ett VPN?

Tack och lov är det mycket enklare att ladda ner och installera din nya VPN än att försöka förstå insatsen och hur de fungerar! Alla de bästa VPN: n som listas ovan gör det riktigt snabbt att komma igång på skrivbordet, eller om du är på mobil kan du gå till App Store eller Play Store och ladda ner dem där istället.

Vanligtvis anges priserna i deras effektiva månadskostnad, men observera att du måste betala hela beloppet på förhand.

När du väl har installerat kan du lägga till tillägg till din valda webbläsare och gå till att lägga till funktionalitet till dina olika enheter. Det inkluderar naturligtvis din dator och mobiltelefon, men också din spelkonsol, surfplatta, TV-strömningsenheter – även din internetrouter.

VPN-tjänster: vad kan jag använda dem för?

Om det finns en oro när det gäller att använda teknik och internet är det integriteten. Genom att använda ett VPN kan du i teorin förhindra din internetleverantör (ISP) och regeringen från att se din internethistorik.

Människor använder också VPN-teknik för att ”geo-spoof” sin plats. Detta resulterar i att användare anpassar sina platsinställningar för att kunna använda utländska tjänster. Ett bra exempel på detta är att titta på ett TV-program eller en onlineprodukt som bara är tillgänglig i ett specifikt land, kanske på grund av juridiska eller licensproblem – det är därför att använda ett VPN för Netflix har blivit så populärt.

Du kan använda en VPN för att skydda dig mot hackare också. Om du är ute och registrerar dig för att använda en allmän internet-hotspot – kanske på ett kafé eller bibliotek – finns det chansen att någon kan försöka bryta sig in på din enhet. Detta kan leda till att du tappar värdefull data, till exempel lösenord.

Denna teknik växer också fram som en populär styrka i näringslivet. När du reser runt för möten hela tiden, är det normalt att ansluta till nätverk från tredje part. Med ett VPN kan du komma åt ditt företags intranät utan att oroa dig för att bli riktad av cyberbrottslingar.

Många VPN-tjänster – det finns cirka 400 av dem på mobil och skrivbord – erbjuder olika fördelar och nackdelar, så om du letar efter Hulu eller BBC iPlayer från en annan region, ring till ditt kontorsnätverk eller helt enkelt förbli säkert och säkert online , hittar du en tjänst som är anpassad exakt efter dina behov.

Dessutom kan en VPN användas för att undvika att din internetanslutning stängs av, och det är verkligen relevant för tillfället med tanke på vad Verizon är upp till i USA. Enligt rapporter har internetleverantören täckt Netflix-strömning på 10 MB och har också strypat video på sina obegränsade planer vilket innebär att smarttelefonvisare inte kan uppnå en bättre kvalitet än 480p.

Det är också intressant att notera att medan phishing förblir en stor fara online, kan en VPN hjälpa dig att skydda dig mot skadlig programvara eller tricks när du surfar på webben.

Gratis vs betalat VPN: ska jag betala för ett VPN?

Vissa företag erbjuder nu en grundläggande tjänst som inte kostar dig alls. Är gratis VPN-tjänster så bra som deras betalade för motsvarigheter då?

Som du kan förvänta dig finns det fångster och de börjar vanligtvis med ett datahus. TunnelBear VPN: s gratis plan begränsar dig till 500 MB per månad, till exempel. Medan Hostpot Shield ger 500MB per dag.

Gratisprodukter har vanligtvis användningsbegränsningar. De flesta företag vill inte att du ska suga upp all sin bandbredd på torrenter, så ZPN är typiskt för att blockera P2P.

Hide.me 2GB gratis plan har också några gemensamma gränser. Det finns “bästa ansträngning” bandbredd, vilket innebär att betalande kunder har snabb prioritet och du får vad som finns kvar. Och valet av platser är begränsat till tre: Kanada, Nederländerna och Singapore.

Holas plan för personligt bruk har inte samma typ av begränsningar, men även här finns en fångst. Tjänsten leder trafik genom sina fria användare snarare än dedikerade servrar, så att du registrerar dig gör att andra kan (säkert) dela en liten del av din bandbredd och resurser.

Sedan finns annonserna och sessionens gränser och den allmänna bristen på servicenivåavtal: gratis innebär att det inte kommer med några implicita garantier.

Gratis planer är bra för enkla behov – kanske att skydda din bärbara trådlösa hotspot-trafik vid enstaka resa – men om du letar efter något mer avancerad är en kommersiell produkt bäst.

Den omedelbara fördelen är att du vet att dina personuppgifter förblir säkra, även om du är på en allmän Wi-Fi-hotspot. Lokala snoopers kanske kan se anslutningen, men det finns inget sätt att ta reda på vad det är eller vart det går.

VPN ger dig också en ny digital identitet i form av en IP-adress från ett annat land. Detta gör det svårare för webbplatser eller någon annan att spåra dig, tillåter vissa människor att kringgå regeringscensur och hjälper resten av oss att undvika de “inte tillgängliga i ditt land” -meddelanden på YouTube eller andra strömsidor.

Bäst av allt, du behöver inte vara någon form av expert för att få VPN: er till att fungera. För det mesta, allt du behöver göra är att välja det land där du vill ha en IP-adress, klicka på Anslut för att starta, Koppla bort när du är klar – och det är det.

Är VPN: er lagliga?

VPN: er är lagliga i de flesta av världen, men vissa länder har antingen förbjudit VPN helt eller lägger mycket allvarliga begränsningar för deras användning. Dessa förbud är mer relevanta för människorna som bor där än för människor som reser dit: vi är inte medvetna om att några turister kastas i klinken för att driva en VPN för att säkra sitt hotell Wi-Fi, men det är klart att det är klokt att vara försiktig i mer repressiva regimer.

I länder som begränsar VPN-användning skiljer man ofta mellan godkända och ej godkända. Till exempel måste VPN: er i Kina godkännas av den kinesiska regeringen, vilket antyder att det är de sista saker du bör lita på för att dölja dina aktiviteter för den kinesiska regeringen. Om du använder en ej godkänd kan du bli böter hårt.

I Förenade Arabemiraten kan du bli böter över en halv miljon dollar och / eller slängas i fängelse för att använda någon VPN. Det är en liknande historia i Ryssland, medan användning av en icke godkänd VPN i Iran kan sätta dig i fängelse i Iran. I Uganda blockerar ISP: er alla VPN-tjänster, Oman förbjuder icke godkända tjänster och Irak, Vitryssland och Turkmenistan förbjuder alla VPN-tjänster. Så gör Nordkorea.